Så klarar du av muntliga redovisningar

För många är muntliga redovisningar något av det jobbigaste och mest obehagliga som finns. Att stå framför klassen och prata om något specifikt ämne, som man kanske inte ens är intresserad av, kan vara riktigt jobbigt inte bara för dem som är blyga överlag utan även andra upplever redovisningssituationen som någonting otroligt jobbigt och svårt.

Men det finns vissa saker som kan göra den muntliga redovisningen något lättare. En sak som kan vara bra att ha i åtanke är att de allra flesta faktiskt tycker att det är jobbigt att stå framför klassen och prata. Du är inte ensam om att vara nervös och orolig, utan de andra är troligen också det.

En annan otroligt viktig sak är förberedelse. Övning är också av stor betydelse. Kom ihåg att din presentationsteknik blir bättre ju mer du övar. Se till att du verkligen kan det du ska prata om och skriv ner stödord på en liten lapp som du kan snegla på under redovisningen. Öva kan du göra hemma, ensam och kanske inför familjen eller någon kompis som du känner dig bekväm och trygg med.

Ställ dig själv frågan: Vad är det värsta som kan hända? Hur skulle det kännas om det faktiskt inträffade? För de flesta är det värsta som kan hända att klassen skrattar åt en, men hur troligt är det? Eftersom de flesta som lyssnar på din redovisning också är otroligt nervösa vet de hur du som står där framme och prata känner.

Är det så för dig att det känns helt omöjligt att redovisa framför klassen? Då kan du prata med läraren om ditt problem och så kommer ni fram till en lösning tillsammans. Kanske kan du få göra redovisningen i en mindre grupp, eller göra den enbart för läraren. Det finns alltid en lösning, och du är inte ensam om att tycka att det är jobbigt!

Leave a Reply