Vad ska man göra efter plugget?

Skolan kan kännas oändligt lång, oavsett om du går på gymnasiet eller på universitetet. Men du kan känna dig trygg i att det någon gång kommer ta slut, och då är det dags att börja planera för resten av ditt liv. Och det kommer bli ännu längre. I den här artikeln ska vi försöka hjälpa dig med just den planeringen, genom att presentera ett par olika alternativ för vad du kan göra i brytpunkten.

Efter gymnasiet

Efter gymnasiet har du gott om alternativ, och tro oss: du behöver inte stressa med att bestämma dig för vad du ska bli när du blir stor. Du är fortfarande ung och har gott om tid på dig att bestämma dig för vad du ska göra. Detta gäller särskilt för dig som gått ett av de teoretiska högskoleförberedande programmen. För dig som gått ett praktiskt program är det ofta dags att börja gå som lärling någonstans. Fördelen med det är givetvis att du börjar tjäna pengar tidigare än dina kamrater.

Jobba ett tag

Om du planerar för en universitetsutbildning är det ofta bra att jobba en period innan. Du skaffar dig erfarenheter, ser vad alternativet är och tjänar lite pengar. Du får också möjlighet att bli ett par år äldre, vilket är bra på de flesta utbildningar. Om du går direkt från gymnasiet till universitetet finns risk att du kommer känna dig väldigt ung, och kanske att du efter ett par år inser att det här inte alls var det du ville. Att skaffa dig ditt första jobb kan vara lite klurigt ibland. Men ett bra tips är att kontakta ett bra bemanningsföretag i Stockholm, de brukar kunna ordna jobb även åt de med liten eller ingen erfarenhet.

Ge dig ut och resa

En annan bra sak att göra direkt efter gymnasiet är att ge dig ut och resa, se världen. Du får möjlighet att uppleva andra kulturer, att testa på att leva spartanskt och att träffa nya människor. Ett par månader av backpacking lär du inte ångra.

Gör lumpen

Vill du få ett totalt avbrott från vardagen? Lära känna dina gränser och utveckla dina ledarskapsförmågor? Då är lumpen något för dig. Här får du lära dig saker du inte kommer få lära dig någon annan stans och bygga en stor bank av minnen du kommer ha glädje av resten av livet.

Efter universitetet

När du är klar med din universitetsutbildning är du vuxen på riktigt. Här kan vi inte rekommendera något sabbatsår utan nu är det dags att ta med dig din teoretiska utbildning och börja skaffa dig praktisk erfarenhet. Förhoppningsvis har du använt din studietid till att knyta kontakter, kanske genom praktik eller liknande. Annars är det dags att börja söka jobb på riktigt. Var inte rädd för att ta en traineeplats eller ett instegsjobb med lite lägre lön. Tänk på att du fortfarande inte är färdigutbildad, utan det kommer ta flera år innan du är inne i yrket på riktigt. Nu kommer du dock (förhoppningsvis) börja tjäna bättre med pengar och ha råd att förgylla livet även till vardags.

Leave a Reply