Mitt barns välmående i skolan

För att klara av hela skolgången med bra betyg och ljusa framtidsmöjligheter krävs det mycket stöd hemifrån. Vissa barn har lättare att lära än andra, men alla har det gemensamt att de då och då kräver en push i rätt riktning.

Det kan vara svårt som förälder att veta hur man på bästa sätt ska stötta sitt barn för att hen ska ta sig igenom skolgången. Alla vuxna vet säkert hur tufft det kunde vara mellan varven i sin egen skolgång, och med den erfarenheten vill vi förstås vårt barns allra bästa.

Håll god kommunikation med barnet

Redan från och med lågstadiet är det viktigt att ha en nära kontakt med sitt barn för att kunna upptäcka eventuella svårigheter i tid. Det handlar inte bara om att ställa den klassiska frågan “hur går det i skolan?”, utan om att ha en aktiv konversation om framtidsplaner och välmående.

Att ställa många öppna frågor där barnet behöver reflektera är ett bra sätt att se om något är på väg att gå fel.

Exempel på sådana frågor är “Vad har du lärt dig i skolan idag?” “Vad tror du att du kommer ha lärt dig om X antal år?” samt “Vad vill du allra helst göra när du är vuxen om du får välja helt fritt?”. Frågor som dessa stimulerar kreativt tänkande och förmågan att tänka på sin framtid.

Läxhjälp för barn

Vissa barn har svårt att hänga med i skolan och kan få extra stöd av resurspedagoger. Men det finns inte möjlighet för alla barn att få det. Inte heller har alla barn möjligheten att få hjälp hemifrån. Som förälder hinner man inte alltid att hjälpa barnen med läxorna, särskilt inte om man har flera skolbarn hemma.

Som tur är kan man ta hjälp av extern läxhjälp från professionella läxhjälpare. Letar du efter trygg och bra läxhjälp i göteborg eller någon annan stad så finns Studybuddy som ett bra alternativ. De erbjuder både onlinelektioner och fysiska träffar.

Här har barnet en god chans att både få hjälp med läxorna, och att få en vän eller förebild för livet. Att ha många trygga och kompetenta vuxna runt omkring sig är väldigt viktigt för ett barns utveckling.

Att lära ska vara roligt

Det viktigaste för att inte riskera att få ett skoltrött barn är att ha roligt under vägen till lärandet. Att lägga för mycket press hemma stjälper ofta mer än vad det hjälper. Uppmuntra till vidareutbildning och höga betyg, men ställ inga krav på det om det inte är absolut nödvändigt.

Barn älskar att lära sig nya saker så länge de förstår vad det handlar om. Utmana dig själv och skolan att hitta nya, roliga och intressanta sätt att lära ut de klassiska ämnena på.

Leave a Reply