Välj rätt gymnasium

Är det snart dags för dig att välja gymnasium eller är tiden kanske redan här, men du har ingen aning om vad du ska välja? Som ung kan valet av gymnasium kännas som ett livsavgörande val. Det är både roligt och svårt på en och samma gång. Här nedan har vi listat några riktigt bra knep som du kan använda dig av för att valet ska bli lättare eller för att du helt enkelt ska känna dig lugnare.

1. Du har rätt att ångra dig

Det här är en punkt som faktiskt är väldigt viktig att komma ihåg och därför sätter vi den högst upp. Skulle det vara så att du gör ett felaktigt val så kommer du inte att behöva vara låst till det gymnasiet under hela din skoltid. Du får byta (med målsmans tillåtelse). Du kommer dessutom att göra gymnasievalet under två delar. Under vintern ansöker du och under våren bekräftar du.

2. Välj något som intresserar dig för stunden

Många tror att gymnasievalet är avgörande för hela ens karriär, men så är inte fallet. Vid det här laget är du antagligen redan lite skoltrött, så ett bra knep kan vara att välja något som du faktiskt är intresserad av för stunden. Vill du jobba med försäljning när du slutar skolan kan du titta på skolor som använder dig av saljdirekt.se för att få in pengar till klassresor och liknande. Vet du dock med dig med stor säkerhet vad du vill bli så kan du naturligtvis välja ett program som gynnar dig.

3. Gör olika test på nätet

Ibland kan man behöva lite inspiration eller hjälp på traven att välja ett program som kan tänkas passa. I dessa fall har du möjlighet att vända dig till en studievägledare, men du kan också göra ett flertal olika test på nätet. Du svarar på enkla frågor om dina intressen och får därefter förslag på olika program som kan passa.

4. Besök skolan på öppet hus

Oavsett om man är osäker eller 100 % trygg med det program som man har valt är det en god idé att gå på öppet hus. Alla gymnasieskolor i Sverige erbjuder en eller flera dagar då potentiella nya elever kan besöka skolan för att se hur det ser ut, hälsa på lärare, tala med andra elever eller bara titta på lokalerna. Det här är ett mycket bra sätt att känna efter om skolan är något för dig och kom ihåg att alltid lita på din magkänsla.

5. Lyssna lagom på andra

Vill bästa kompisen ha med dig in på en linje som du inte alls är intresserad av eller rekommenderar föräldrarna ett program som inte faller dig i smaken? Det kan vara väldigt bra att bolla idéer och tankar med andra, men kom ihåg att det är du som ska gå dessa tre år i skolan och därför måste du först och främst lyssna på dig själv.

Leave a Reply